Brukergrensesnittet og konverteringer på nettsider

Brukergrensesnittet (UI) spiller en avgjørende rolle når det kommer til å konvertere besøkende til kunder og skape en positiv digital opplevelse. Det fungerer som broen mellom brukeren og det digitale innholdet, og derfor er det avgjørende å forstå hvordan man kan optimalisere UI-design for å oppnå konverteringsmål. Denne artikkelen vil utforske de sentrale prinsippene bak effektivt UI-design, inkludert funksjonalitet, estetikk og brukervennlighet, samt Don Normans 10 heuristikker for brukervennlighet. Ved å forstå og implementere disse prinsippene, kan du forbedre brukeropplevelsen, øke konverteringer og bygge en mer pålitelig merkevare.

Lær mer, få tilgang til e-bøker og nyheter

Hva er egentlig et brukergrensesnitt (UI)?

Brukergrensesnittet (UI) muliggjør interaksjon med maskiner og enheter og fungerer som en bro når vi søker etter informasjon, utføre handlinger på nettsider og lese innhold m.m.

I denne artikkelen skal vi utforske nøkkelfaktorene som gjør brukergrensesnittet til en avgjørende del av vår digitale reise og se hva vi må vite om UI-design for å hjelpe brukeren med å nå sine mål på våre nettsider.

Hva er et brukergrensesnitt? Kort sagt er det det vi ser på skjermen når vi interagerer med web- og mobilapplikasjoner. Dette inkluderer alt fra knapper og ikoner til tekst og bilder.

Målet med et brukergrensesnitt? Målet er å gjøre nettsidene våre brukervennlige, tilgjengelige og enkle å forstå.

Konvertering nettsider

Hva innebærer et godt UI-design?

Ifølge eksperter ved Interaction Design Foundation (IxDF) har et godt brukergrensesnitt tre fundamentale egenskaper: funksjonalitet, estetikk og brukervennlighet.

 1. Funksjonalitet: Dette aspektet handler om hvor godt det faktisk utfører jobben sin. Det er som motoren i en bil. Hvis motoren fungerer jevnt, får du en problemfri kjøreopplevelse. På samme måte, hvis et brukergrensesnitt har god funksjonalitet, lar det deg utføre oppgavene dine uten problemer.
 2. Estetikk: Estetikk handler om hvordan brukergrensesnittet ser ut og føles. Dette er den visuelle siden av designen. Forestill deg å gå inn i et pent innredet rom med vakre møbler, farger og kunstverk. Du føler deg umiddelbart mer komfortabel og tiltrukket av rommet. På samme måte, når et brukergrensesnitt er estetisk tiltalende med gode farger, bilder og layout, gjør det opplevelsen hyggelig og minneverdig for brukeren.
 3. Brukervennlighet: Dette refererer til hvor lett det er for brukerne å forstå og navigere grensesnittet. Du kan tenke på det som en veiviser eller en hjelper. Når et brukergrensesnitt er brukervennlig, føler brukerne seg som om de har noen som guider dem gjennom hele prosessen.

Et godt brukergrensesnitt må ha en pålitelig motor (funksjonalitet) for å utføre oppgaver effektivt. Det bør også være estetisk tiltalende for å appellere til brukernes sanser og gjøre opplevelsen hyggelig. Samtidig skal det være brukervennlig, slik at brukerne enkelt kan finne det de trenger uten forvirring eller frustrasjon. Alt dette til sammen skaper et brukergrensesnitt som gir en flott digital opplevelse.

Hva må være på plass for å ha et godt UI-design?

Ifølge IxDF er det fire prinsippene:

 1. Enkelhet: Enkelhet handler om å fjerne all unødvendig støy eller kompleksitet fra grensesnittet. Tenk på det som å luke ugress i hagen din for å la de vakre blomstene skinne. Når et grensesnitt er enkelt, kan brukerne raskt forstå hvordan det fungerer uten å måtte tenke for mye.
 2. Konsistens: Konsistens handler om å opprettholde en jevn opplevelse gjennom hele grensesnittet. Det gir brukerne trygghet og forutsigbarhet. De vet hva de kan forvente og trenger ikke å lære nye måter å bruke grensesnittet på hver gang de bruker det.
 3. Tilgjengelighet: Dette prinsippet handler om å inkludere alle brukere, uavhengig av deres digitale ferdigheter eller eventuelle funksjonshemninger de måtte ha. Les mer om tilgjengelighet i Designe for tilgjengelighet og god brukeropplevelse.
 4. Brukervennlighet: Dette er grunnlaget for en jevn interaksjon mellom brukeren og grensesnittet. Når grensesnittet er brukervennlig, trenger ikke brukerne å bekymre seg for å navigere gjennom det. De føler seg komfortable med å bruke det, og det oppstår færre feil.

Disse fire prinsipper er avgjørende for å skape et effektivt brukergrensesnitt. Når de er på plass, opplever brukerne en sømløs, forutsigbar, inkluderende og brukervennlig digital opplevelse som gjør at de kommer tilbake for mer.

Don Normans 10 heuristikker

For de som virkelig vil ta steget videre for å lage godt UI, bør man kjenne til Don Normans 10 heuristikker for brukervennlighet. Disse henger sammen med de nevnte punktene, men gjør det enda enklere å vurdere et grensesnitt.

 1. Synlighet av systemstatus: Grensesnittet bør tydelig vise brukerne hva som skjer. For eksempel, når du laster ned noe på nettet, bør det være tydelig hvordan fremdriften i nedlastingen er.
 2. Samsvare med virkeligheten: Bruk begreper og terminologi som brukerne allerede er kjent med. For eksempel, bruk "Slett" i stedet for "Avbryt" når du ber brukeren bekrefte en handling.
 3. Brukerkontroll og frihet: Gi brukerne muligheten til å angre eller forlate handlinger uten å bli straffet. For eksempel, la brukerne avbryte en handling som å slette en fil, uten å miste filen permanent.
 4. Konsistens og standarder: Hold grensesnittet konsistent med etablerte standarder. For eksempel, bruk samme ikon for "Hjem" på alle nettsidene.
 5. Feilmeldinger: Gi tydelige feilmeldinger når noe går galt. For eksempel, hvis brukeren prøver å logge inn med feil passord, bør grensesnittet vise en melding som sier: "Feil passord. Prøv igjen."
 6. Tydelig gjenoppretting: Presenter all nødvendig informasjon på en måte som ikke krever at brukerne husker tidligere trinn. For eksempel, når du handler online, bør handlekurven alltid vise de valgte produktene og totalprisen.
 7. Fleksibilitet og effektivitet for erfarne brukere: Tilby raske veier og snarveier for erfarne brukere. For eksempel, la erfarne brukere bruke tastatursnarveier for å utføre handlinger raskt.
 8. Estetisk og minimalistisk design: Presenter informasjon og funksjonalitet på en ren og ryddig måte. For eksempel, unngå rotete design med for mange elementer og farger.
 9. Hjelp brukerne med å gjenkjenne, diagnostisere og løse feil: Gi klare feilmeldinger og veiledning om hvordan brukerne kan rette opp feil. For eksempel, hvis brukerne har glemt å fylle ut et obligatorisk felt i et skjema, bør grensesnittet vise en melding som sier: "Vennligst fyll ut alle obligatoriske felt."
 10. Hjelp og dokumentasjon: Tilby hjelp og dokumentasjon når brukere trenger det. For eksempel, inkluder en "Hjelp" -knapp øverst på siden som gir tilgang til en omfattende brukerhåndbok.

Forstå brukeren

Som tidligere nevnt, har et vellykket brukergrensesnitt tre fundamentale egenskaper: funksjonalitet, estetikk og brukervennlighet. Disse prinsippene fungerer som byggesteinene for et godt UI-design. Prinsippene alene er ikke tilstrekkelig. For å oppnå maksimal effekt må designet av nettsiden ta utgangspunkt i det vi vet om målgruppens mål og drømmer. Les mer om det å forstå brukeren i her.

Nettsider forstå brukeren.

UI-design og konvertering

Et godt brukergrensesnitt bringer potensielle kunder nærmere målet. Det er som å bygge en bro mellom ditt digitale tilbud og brukerens behov. Under er noen eksempler på hvordan UI-designet kan være en avgjørende faktor i konverteringen av besøk på nettsiden.

 • Eksempel 1: En nettbutikk som har et intuitivt og enkelt brukergrensesnitt kan gjøre det enkelt for kunder å finne, sammenligne og kjøpe produkter. Dette kan øke konverteringsfrekvensen ved å minimere friksjon og skape en smidig kjøpsprosess.
 • Eksempel 2: En mobilapp for en reisetjeneste som har en brukervennlig grensesnitt, kan inspirere brukerne til å søke og bestille reiser på en enkel måte. Dette kan føre til økt konvertering da brukerne føler seg komfortable med å bruke appen til å planlegge reisen sin.
 • Eksempel 3: En nettside for helseforsikringer som har en transparent og forståelig brukergrensesnitt kan hjelpe potensielle kunder med å forstå hva forsikringen dekker og hva det ulike forsikringene koster. Dette kan øke konverteringen da brukerne føler seg tryggere på sine valg.

Så, som vi kan se fra disse eksemplene, går effekten av godt UI-design langt utover bare estetikk og brukervennlighet. Det handler om å forstå målgruppen, møte deres behov og veilede dem gjennom brukerreisen. Når brukerne opplever at et nettsted eller en applikasjon er tilrettelagt for dem og deres mål, blir konvertering mer sannsynlig.

UI-design har kraften til å konvertere besøkende til kunder, øke engasjementet, forbedre tilfredsheten og fjerne hind

ringer. På motsatt side kan dårlig design føre til frustrasjon og hindre konverteringsprosessen.

I følge IxDF er kvaliteten på UI-designet avgjørende for å oppnå høyt engasjement, redusere rom for feil og minimere tap av kunder. God brukeropplevelse kan også øke kundelojalitet og bidra til positiv omtale. Dette er hjertet av økt salg og merkevarelojalitet.

Design for hjernen

I boken “Design with the mind in mind” nevnes en rekke prinsipper som er viktig å kjenne til når vi designer. Alle prinsippene er knyttet til hvordan vi som mennesker (hjernen) fungerer og hva som påvirker denne.

Design av ny nettside for bedrift

Persepsjon

Prinsippet om persepsjon handler om hvordan brukere oppfatter og tolker grensesnittet. Dette er direkte knyttet til brukerens tidligere erfaringer og forventninger. Som nevnt tidligere, er en forståelse av brukeren viktig for å skape en brukervennlig opplevelse. Dette prinsippet bidrar til å minimere mentale belastninger for brukerne, slik at de kan samhandle med grensesnittet uten forstyrrelser. En klar sammenheng mellom tidligere diskuterte retningslinjer og persepsjonsprinsippet er å unngå tvetydighet og opprettholde konsistens. Persepsjon handler også om hvor vi plasserer elementer og hva brukeren fanger opp når de gjør en interaksjon. Tilbakemeldinger som gis må være mulig å fange opp for den som gjør en gitt handling.

 • Eksempel: Når en bruker legger en vare i handlekurven, bør appen umiddelbart oppdatere handlekurven og gi en visuell indikasjon på at handlingen har skjedd. Dette gir brukeren klar feedback og eliminerer forvirring om hvor varen ble lagt til / hvor mange varer vi har lagt til. Handlekurven bør også være plassert i henhold til hva brukeren kan forvente.

Feedback og tilbakemelding

Tilbakemelding og brukerrespons er avgjørende for å forbedre brukeropplevelsen. Dette prinsippet understreker viktigheten av å gi brukerne umiddelbar og tydelig tilbakemelding når de interagerer med grensesnittet. Det minner oss om betydningen av å la brukerne vite at handlingene deres er notert og verdsatt. Dette er en direkte forlengelse av tidligere diskuterte konsepter som å gi visuell, auditiv eller taktil feedback, avhengig av situasjonen.

 • Eksempel: I sosiale medier kan brukerne motta varsler om nye meldinger eller likes. Disse varslingene bør komme umiddelbart og gi brukeren tydelig feedback. Dette hjelper brukerne med å forstå at handlingen har skjedd. På samme måte må brukeren få beskjed om noe har blitt slettet / endret som følge av noe de har gjort.

Mental modell

Forståelse av brukerens mentale modell og forventninger er avgjørende for å skape et brukervennlig grensesnitt. Dette prinsippet utfyller tidligere nevnte temaer om å bygge et grensesnitt som samsvarer med brukernes mentale modell. Konvensjoner og forutsigbarhet er nøkkelbegreper som bidrar til å skape et grensesnitt hvor brukerne føler seg komfortable og i et kjent univers.

 • Eksempel: Tenk på Google Maps. Brukergrensesnittet her er bygget rundt en mental modell av et kart med ruter og veipunkter, som matcher brukernes forventninger og erfaringer med fysiske kart. Dette gjør det enklere å forstå hvordan de skal bruke nettsiden.

Tegn og symboler

Å veilede brukere i hvordan de kan samhandle med grensesnittet sikrer en god brukeropplevelse. Dette sammenfaller med tidligere diskusjoner om visuelle og fysiske indikatorer som gir brukerne tydelige tegn på hva de kan gjøre. Det henger også sammen med prinsippet om å bruke etablerte standarder og konvensjoner. Dette prinsippet minner oss om å unngå unødvendig kompleksitet eller avvik fra det brukerne forventer.

 • Eksempel: Tenk deg at du designer et grensesnitt for en strømmetjeneste for filmer, for eksempel Netflix. Knappene for avspilling og pause bør utformes slik at de ligner på de fysiske knappene på en fjernkontroll eller lignende medier. Dette gir brukerne umiddelbar veiledning om hvordan de skal interagere med dem.

Tillit

Bygging av tillit er en grunnleggende del av et godt grensesnitt. Dette prinsippet forsterker viktigheten av å skape grensesnitt som er troverdige og sikre. Autentisitet og konsistens i designelementer bidrar til å bygge denne tilliten.

 • Eksempel: En nettbank bør vise sikkerhetssertifikater og ikoner som indikerer at brukerens økonomiske informasjon er beskyttet. Dette bidrar til å bygge tillit og gjør brukerne trygge på å bruke appen for økonomiske transaksjoner.

Tilgjengelighet

Tilgjengelighet handler om at grensesnittet er tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonshemninger. Dette prinsippet bygger på tidligere diskuterte retningslinjer om bruk av alternativ tekst for bilder, tastaturnavigasjon og tilpassing til forskjellige skjermstørrelser. Les mer om tilgjengelighet og UX i God tilgjengelighet gir god brukeropplevelse (UX) for alle.

 • Eksempel: En nettside for nyheter bør inkludere alternativ tekst for bilder, slik at brukere med synshemninger kan få tilgang til innholdet. Dette gjør nettstedet tilgjengelig for en bredere brukerbase.

Responsivt design

Da brukeren bruker tjenestene våre på ulike plattformer må også grensesnittet tilpasses ulike skjermstørrelser. Dette prinsippet minner oss om å tilby en responsiv design som gir en optimal opplevelse uavhengig av om brukeren bruker en datamaskin, nettbrett eller mobiltelefon.

 • Eksempel: En nettbutikk bør endre layout, men optimalt sett ivareta strukturen av elementer når brukeren besøker den på en mobiltelefon i stedet for en stasjonær datamaskin. Dette gir brukerne en enklere og mer brukervennlig opplevelse samt konsistens.

Gjenkjenne ikke huske

Brukere bør kunne gjenkjenne elementer og funksjoner i grensesnittet i stedet for å måtte huske hvordan de fungerer. Dette prinsippet handler om å gjøre grensesnittet så intuitivt som mulig, slik at brukerne kan interagere med det uten å måtte huske spesifikke kommandoer eller trinn.

 • Eksempel: En kalenderapplikasjon bør bruke standard ikoner og farger for å representere handlinger som "Lag ny hendelse" eller "Slett hendelse". Dette gjør det enkelt for brukerne å gjenkjenne og bruke funksjonene uten å måtte huske nøyaktige kommandoer.

Konklusjon

Designing av brukergrensesnitt er en kompleks oppgave som krever en grundig forståelse av brukernes behov, forventninger og atferd. Ved å implementere prinsippene for brukervennlighet og følge retningslinjer som er basert på hvordan hjernen vår fungerer, kan vi skape grensesnitt som ikke bare ser bra ut, men som også fungerer bra og gir en overlegen brukeropplevelse. Vellykket UI-design har potensial til å øke konverteringer, engasjere brukerne og bygge tillit til merkevaren din, og det er en viktig faktor i suksessen til ethvert digitalt produkt eller tjeneste.

Lær mer, få tilgang til e-bøker og nyheter

33 tips til hvordan sikre økt konvertering og bedre nettside"Don't Make Me Think": Bedre nettsider og flere konverteringer